Fényerő- szabályzás

Egy iroda tervezése során érdemes végiggondolni, hová és milyen fényforrást szeretnénk helyezni. Figyelembe kell venni, hogy hol van ablak és hol nincs, melyik terület mennyi fényt kap, és az asztalok hol fognak elhelyezkedni. Azért is fontos ezt végiggondolni, mert minden helyiségben, sőt, a szobák különböző szegleteiben is más-más fényerősséget kell alkalmazni. Ha bizonytalanok vagyunk a fényviszonyokkal és a megfelelő fényerővel kapcsolatban, érdemes dimmelhető lámpákat alkalmazni, melyek fényereje igény szerint módosítható.

 

A fényerőszabályzás hagyománya a színházakból ered, itt alkalmazták először, majd később a rendezvénytermekbe is bekerültek az állítható fényforrások. Miért van szükség a fényerő állíthatóságára? Mert a szabályozható fényerő javítja a komfortérzetet, napszaknak és tevékenységnek megfelelően állíthatjuk be a kívánt fényerősséget. Ráadásul alacsonyabb fényerővel az energiafogyasztás is mérsékelhető.

Az ideális irodai fényviszonyok a következőképp alakulhatnak. Általánosságban elmondható, hogy számítógépen végzett munkához körülbelül 100-200 lux a szükséges fényerő, így látni a legjobban a monitort. Ennyi fény azonban sötétségnek tűnik a képernyőről felnézve, így az irodában legalább 300 lux javasolt. Az olvasáshoz, íráshoz ennél sokkal több, legalább 500, de akár 1000 lux kell, míg a kommunikációs feladatokhoz – legyen szó akár munkatársak közötti megbeszélésről, akár ügyfelekkel való tárgyalásról – 300 lux is elegendő.A dimmelhető fényforrásokhoz többféle vezérlő egység is tartozhat. Praktikus megoldás lehet a smart-office rendszerekbe integrálható fényerőszabályozás is, amikor a hőmérséklet és az árnyékolás mellett a világítást is zónánként, egy vagy több központi tabletről vezérelhetjük. Az okos rendszereknek köszönhetően automata rendszer is megoldható az irodában, azaz egy előre beprogramozott metódus szerint módosul a fény ereje. Az ennél is kifinomultabb változat, amikor a rendszer szenzorok segítségével méri a külső és a helyiségekben uralkodó fényviszonyokat (melyet az időjárás befolyásol, például felhős idő esetén magasabb fényerőt produkál), s a fényerőt magától változtatja aszerint, hogy a lehető legjobb világítás legyen az irodában.

 

Beruházás előtt figyeljünk arra, hogy a lámpatest és az izzó is szabályozható legyen, ugyanis nem minden fényforrás alkalmas erre. Ellenőrizzük a gyártónál, és szükség esetén kérjük ki szakemberek segítségét.Level UP Office Design

1115 Budapest, Kelenföldi út 2.

Email

hello@levelupdesign.hu

Telefon

Bányai Norbert | +36 70 942 13 18
Kiss Péter | +36 30 602 20 28

Keress meg minket,
ismerjük meg egymást!

* A csillaggal megjelölt mezőket kérünk, hogy mindenképp töltsd ki az üzenet elküldéséhez.